Gastronomia

Aktywny wypoczynek pobudza apetyt. Oczyszczający górski klimat poprawia wrażliwość naszego podniebienia. Lepiej odróżniamy smaki, sycimy się ich bogactwem, czerpiemy więcej przyjemności z jedzenia. Wiedzą o tym mistrzowie kuchni naszego pensjonatu.

W tej atmosferze serwowane są dania przygotowane według receptur tradycyjnej kuchni polskiej oraz przysmaków kuchni regionalnych. Wrażenia smakowe po nastrojowej kolacji pozostaną na długo w pamięci.

   

Ideą naszego obiektu jest przyrządzanie potraw zgodnie z koncepcją kuchni staropolskiej, bazującej na przyprawach, takich jak:
pieprz
imbir
ziele agnielskie
gałka muszkatołowa
liście laurowe
goździki
szafran
cynamon

…jak i rodzimych ziołach zbieranych na łąkach, w lasach oraz uprawianymi w ogrodach, takich jak:
pietruszka
jałowiec
tymianek
majeranek
rozmaryn
mięta
lubczyk
czosnek


W naszej kuchni do sporządzania potraw używamy wielu warzyw: kapusty, kalafiorów, brokułów, karczochów, szparagów, buraków, selerów, rzeżuchy, szczawiu, ogórków, rzepy, rzodkwi, marchwi, pietruszki, chrzanu, cebuli, czosnku, fasoli, soczewicy, porów, bobu, dyni i pomidorów oraz ziemniaków.

Staropolska kuchnia słynęła z dużej różnorodności potraw rybnych i mięsnych i takie też odnajdziecie w naszej kuchni. Potrawy z mięsa charakteryzują się przeważnie winnym lub winnosłodkawym smakiem uzyskiwanym przez dodatek naturalnych kwasów (żur żytni, żur pszenny, żur buraczany, szczaw, serwatka) oraz kwaśnych owoców, ich soków, a także zakwaszanie winnym lub piwnym octem. Smak słodki uzyskujemy przez dodatek miodu, powideł, soków owocowych.

U nas poczujecie się jak w domu dzięki cudownym wrażeniom smakowym, jakie zapewnią Wam nasi Kucharze przygotowujący tradycyjne polskie potrawy, takie jak:
pierogi, kasze, kluski, gołąbki, kotlet schabowy i mielony, bigos, galareta mięsna, zupy (żurek, kapuśniak, krupnik, barszcz czerwony, rosół, zupa pomidorowa/ogórkowa/grzybowa/grochowa i inne), potrawy z kapusty i ziemniaków, sery, wszelkiego rodzaju mięsa (wieprzowina, drób, wołowina) i ryby.

Śniadania i obiadokolacje serwowane są w formie szwedzkiego stołu.
Kawa i herbata dostępna jest dla naszych Gości hotelowych w czasie wydawania posiłków.

Śniadania serwujemy w godzinach 08:00-10:00
Obiadokolacje serwujemy w godzinach 17:00-19:00

UWAGA! W przypadku, gdy liczba Gości przebywających w Orlej Skale liczy mniej, niż 10 osób – posiłki serwowane są w formie tzw. „talerzówki” - o wcześniej ustalonej godzinie w Recepcji pensjonatu


 Życzymy przyjemnych doznań w krainie smaków

   
Zdrowa kuchniaZdrowa kuchnia